ZKD forum

Zbog potrebe za neprestanim razvojem knjižničnih službi i usluga koje odgovaraju na potrebe zajednice te potrebe za stalnim stručnim usavršavanjem, početkom 2019. pokrenut je ZKD forum.
ZKD forum program je edukacije i podrške knjižničarske zajednice za knjižničare iz svih vrsta knjižnica koji se nemaju priliku često sretati na istom mjestu i tako razmjenjivati iskustva. Temeljna ideja ZKD foruma je konkretna i praktična pomoć knjižničarima zaposlenima u raznim vrstama knjižnica ali i biti mjesto na kojem mogu raspraviti probleme iz svakodnevnog rada, pratiti trendove u struci te nadopunjavati svoja stručna znanja.

ZKD forum održava se jednom mjesečno, posljednju srijedu u mjesecu.

Predavači i panelisti na ZKD forumu su, osim knjižničara, i stručnjaci iz drugih područja, nastavnici s različitih fakulteta kao i stručnjaci iz prakse.
Sudjelovanje u programu ZKD foruma je besplatno.

Za program ZKD forum Zagrebačko knjižničarsko društvo dobilo je nagradu Zaklade Dr. Ljerka Markić-Čučuković za knjižnicu, ustanovu, udrugu i pojedinaca, koji promiču knjižničarsku struku i bibliotekarstvo općenito u 2019. godini.

Uredništvo ZKD foruma

Alka Stropnik (koordinatorica) ǀ alka.stropnik@kgz.hr
Arijana Herceg Mićanović ǀ arijana.herceg.micanovic@kgz.hr
Iva Klak Mršić ǀ iva.klak.mrsic@kgz.hr
Ivana Fištrek ǀ ivana.fistrek@kgz.hr
Ivanica Beg ǀ ivanica26beg@gmail.com
Lorena Martinić ǀ lorena.martinic2@gmail.com
Višnja Novosel ǀ vnovosel@ffzg.hr
Jasmina Kenda | jasmina.kenda@kgz.hr

 

ZKD forumi u 2023.:
„Pomoćni nisu bespomoćni“  Glad za knjigom  Okrunjena književnost  „Muka po koeficijentima: može li ustroj radnih mjesta odgovoriti na potrebe zajednice“  Razvoj temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje
 

ZKD forumi u 2022.:

Lutanja knjižničarskim bespućima  Knjige iza rešetaka  „Dobar vjetar u leđa, to je sve što im treba“  Knjižnice, kulturni turizam & kultura čitanja  Djeluj lokalno, misli knjižnično  OD INFORMACIJE DO SENZIBILIZACIJE: Interkulturne veze, multikulturnost i knjižnice nacionalnih manjina  Radionica: Okružen idiotima na poslu i u životu  Knjižničari u otvorenoj znanosti – nove uloge i novi poslovi knjižničara

 

ZKD forumi u 2021.:

Brojke i slova – koliko su važni pouzdani podaci  Knjižnica treba novo ruho  Svjetlo na kraju tunela – profesionalno usmjeravanje knjižničara   ISPRIČAT ĆU TI PRIČU  KROZ ONLINE PUSTINJU I PRAŠUMU (trilogija) – 3.dio: O čemu govorimo kad govorimo o e-knjigama   KROZ ONLINE PUSTINJU I PRAŠUMU (trilogija) – 2. dio: Digitaliziraj me!  KROZ ONLINE PUSTINJU I PRAŠUMU (trilogija) – 1. dio: Biti ili ne biti na mreži?   Niz nesretnih događaja : krizno knjižničarstvo

 

ZKD forumi u 2020.:

U potrazi za izgubljenim živcima III.  U potrazi za izgubljenim živcima II.  U potrazi za izgubljenim živcima I.  PRIPREMA, POZOR, PROJEKT! Radionica iz EU fondova: priprema pisanja EU projekta  Radionica iz odnosa s javnošću  Umijeće laganja  Knjižničarstvo kao (ženska) profesija – muškarcima ulaz zabranjen?

 

ZKD forumi u 2019.:

Vodič kroz galaksiju upravljanja knjižnicama  Izgubljeni u prijevodu: malo teksta, puno nedoumica  Imaš kunu? Trebam za projekt  KEKec pleše solo  O čemu govorimo kad govorimo o poticanju čitanja  Knjiga & spika  Nove PRiče iz knjižnice  Svijet (Ne)konferencija

 

Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više