ONLINE ZKD forum “Niz nesretnih događaja : krizno knjižničarstvo”

Objavljeno: 18. siječnja 2021.

ONLINE ZKD forum

Srijeda, 27.siječnja 2021. u 10 sati

„ Niz nesretnih događaja : krizno knjižničarstvo“

 

Proteklih godinu dana, privatno i profesionalno, proživjeli smo vrlo buran period. Nakon normalnog početka godine našli smo se usred loše režiranog filma katastrofe B produkcije. Življenje u doba pandemije i potresa pokazali su važnost učinkovitog kriznog menadžmenta na svim razinama, od državne i lokalne uprave, u sredinama u kojima radimo, do obiteljske i osobne razine.

Krizni menadžment usmjeren je na rješavanje problema u stvarnom vremenu, u uvjetima stresa i neizvjesnosti pa, iako ne nudi sve odgovore, može poslužiti kao djelotvoran proces za rješavanje problema. Zaposlenici očekuju da u kriznim situacijama uprava svojim vodstvom i smjernicama doprinese stabilnosti i smirivanju situacije. Krizni plan i plan upravljanja poslovanjem mogu prije svega doprinijeti zaštiti zdravlja i sigurnosti zaposlenika i korisnika te omogućiti brži i djelotvorniji odgovoru na krizu, oporavku od krize i nastavku poslovanja, pa i uvođenju novih usluga.

No, kako djelovati kad su u pitanju knjižnice koje su financirane javnim sredstvima, koja je razlika u organizaciji kriznog menadžmenta u knjižnicama s jednim ili više zaposlenika te kako možemo pomoći sebi, svojim bližnjima i kolegama na poslu samo su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti Danko Sučević, Ivo Tokić te psihologinje Gordana Kuterovac Jagodić i Nataša Jokić Begić.

 

Kako da se ne “pošizi” u krizi?

Klinička psihologinja i psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić i razvojna psihologinja prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić prikazat će psihološki pojam krize, pojasniti načine na koje na nju reagiramo i s njome se nosimo, kako možemo pomoći sebi i drugima, te kako je moguće boriti se protiv posljedica krize knjigama i čitanjem.

Bit će osigurano i vrijeme za odgovaranje na pitanja i praktične savjete o tome kako sačuvati i održati svoje psihičko zdravlje.

 

Knjižničari u krizama: mogu li pomoći sebi i drugima? 

Izlaganje se bavi kriznim situacijama (prirodnim i drugim nesrećama, nasilnim događajima, bolestima) koje mogu utjecati na rad knjižnica i knjižničara.

Daje se sažeti pregled stanja u domaćoj knjižničarskoj struci u pogledu preventiranja ovih sigurnosnih pitanja. Posebno se vodi računa o različitosti knjižnica  (po veličini, proračunu, ciljevima rada, broju knjižničara i slično) prilikom suočavanja s kriznim situacijama.

Govori se kratko o prvim reakcijama i kako se spasiti iz pogibeljne situacije, te kako nakon toga komunicirati s javnosti  dok se razrješava krizna situacija. 

Navode se korisni primjeri iz prakse kako  povećati svijest i otpornost  knjižničara i korisnika  na negativne utjecaje ovih kriznih situacija, te kako spremno dočekati prvu iduću veliku kriznu situaciju.

 

U online ZKD forumu moći će sudjelovati 100 knjižničara.

Prijave su otvorene do popunjena mjesta, a svako odustajanje od prijave molimo prijaviti na lorena.martinic2@gmail.com

Link za prijavu sudjelovanja:
https://forms.gle/QVmj5EsbbhbZwdbT8

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

 


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više