ZKD Biciklisti
11. 06. 2018. U 17:05

Tko su  ZKD Biciklisti?

Grupa knjižničara entuzijasta, članova Zagrebačkog knjižničarskog društva koji su spojili svoje bicikliranje i ljubav prema knjižnicama u jedno. S proaktivnim izlaskom iz svojih zatvorenih sredina na ulicu, knjižničari žele upoznati javnost s mogućnostima koje pruža ova plemenita profesija i postati vidljiviji i prepoznatljiviji u javnosti. Također, na ovaj način žele proširiti komunikaciju s korisnicima kako bi još više mogli poboljšati svoje usluge.

Cilj ZKD Biciklista jest kreirati akcije za zagovaranje kretanja na otvorenom i uzdizanje profila knjižnica i knjižničara u očima javnosti. Knjižnice nisu samo mjesta za posudbu knjiga i ustanove koje tek pasivno slijede nove tehnološke trendove već žive institucije integrirane u svojim lokalnim zajednicama, koje članovima nude raznovrsne usluge i radionice. Nova era knjižničarstva mnogo je agilnija i spremnije odgovara na ubrzane promjene u društvu i na nove zahtjeve i potrebe korisnika.

ZKD Biciklisti formirani su 2014. godine kako bi prvi put sudjelovali na obilježavanju Dana hrvatskih knjižnica u Sisku. Ova inicijativa osmišljena je u kratkom vremenskom periodu pod okriljem Zagrebačkog knjižničarskog društva čijih je dvadesetak knjižničara-biciklista prisustvovalo na proslavi tog dana. Na toj knjižničarsko-biciklističkoj ruti od Zagreba do Siska, noseći floruscentne prsluke, privlačili su pozornost vozača i stanovnika okolnih mjesta. Pred samim ciljem dočekali su ih kolege knjižničari i biciklisti iz lokalnog biciklističkog kluba koji su s njima dobiciklirali do samog cilja a to je bilo „Kazalište 21“ u Sisku gdje su ih dočekali s velikim oduševljenjem i pažnjom predstavnici gradskih i regionalnih vlasti, ministarstva kulture ali prije svega kolege knjižničari i članovi Hrvatskog knjižničarskog društva a to je ujedno bio i cilj ove akcije – skrenuti pozornost šire javnosti na trajno važnu ulogu knjižnica u društvu. Upravo se nakon prve uspješno odvožene rute pojavila potreba za organiziranjem učestalijih susreta knjižničara te ljubitelja knjige, knjižnica i čitanja koji bi na jedinstven način, bicikliranjem zagovarali ulogu knjižnice u lokalnoj zajednici i pritom stvarali pozitivnu sliku u javnosti o djelatnostima kojima se knjižnice bave. Nužno je bilo za cilj takve jedne akcije okupljati sve sudionike u lancu knjiga, od samog početka njihovog stvaranja do krajnjih korisnika te jačanje veza među samim knjižničarima kako bi unaprijedili međusobnu suradnju. Na taj je način i nastao projekt Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije. Cikloknjižničari Zagrebačkog knjižničarskog društva i drugim svojim aktivnostima pokušavaju skrenuti pozornost na svoj rad te redovito sudjeluju na različitim manifestacijama poput Noći knjige, Dana planeta Zemlja, Zeleni festival  – Okrenimo na zeleno, Festival znanosti itd. Redovito izlažu fotografije sa svojih biciklijada, sudjeluju na tribinama i predstavljaju se kolegama na stručnim druženjima i skupovima.

Sve ove aktivnosti navele su i Upravni odbor Zagrebačkog knjižničarskog društva a s ciljem poboljšavanja programa Društva na osnivanje dvije radne grupe. Jedna od njih su i ZKD Biciklisti a odabir članica bio je izuzetno lagan jer su sve sudjelovale u organizaciji ili na svim odvoženim rutama. To su: Ivana Feškura, Andreja Husnjak, Tuga Kustić, Jelena Lešaja, Vesna Stričević, Marija Šimunović, Silvija Turk i Karolina Zlatar Radigović. Na prvom sastanku ove Radne grupe odlučeno je kako će predsjednica biti Karolina Zlatar Radigović, zamjenica Vesna Stričević i tajnica Marija Šimunović.

Kontakt:

Karolina Zlatar Radigović, predsjednica Radne grupe

(karolina.zlatar@kgz.hr, 01/6622-999)