ZKD Biciklisti

Tko su  ZKD Biciklisti?

Grupa knjižničara entuzijasta, članova Zagrebačkog knjižničarskog društva koji su spojili svoje bicikliranje i ljubav prema knjižnicama u jedno. S proaktivnim izlaskom iz svojih zatvorenih sredina na ulicu, knjižničari žele upoznati javnost s mogućnostima koje pruža ova plemenita profesija i postati vidljiviji i prepoznatljiviji u javnosti. Također, na ovaj način žele proširiti komunikaciju s korisnicima kako bi još više mogli poboljšati svoje usluge.

Cilj ZKD Biciklista jest kreirati akcije za zagovaranje kretanja na otvorenom i uzdizanje profila knjižnica i knjižničara u očima javnosti. Knjižnice nisu samo mjesta za posudbu knjiga i ustanove koje tek pasivno slijede nove tehnološke trendove već žive institucije integrirane u svojim lokalnim zajednicama, koje članovima nude raznovrsne usluge i radionice. Nova era knjižničarstva mnogo je agilnija i spremnije odgovara na ubrzane promjene u društvu i na nove zahtjeve i potrebe korisnika.

ZKD Biciklisti formirani su 2014. godine kako bi prvi put sudjelovali na obilježavanju Dana hrvatskih knjižnica u Sisku. Ova inicijativa osmišljena je u kratkom vremenskom periodu pod okriljem Zagrebačkog knjižničarskog društva čijih je dvadesetak knjižničara-biciklista prisustvovalo na proslavi tog dana. Na toj knjižničarsko-biciklističkoj ruti od Zagreba do Siska, noseći floruscentne prsluke, privlačili su pozornost vozača i stanovnika okolnih mjesta. Pred samim ciljem dočekali su ih kolege knjižničari i biciklisti iz lokalnog biciklističkog kluba koji su s njima dobiciklirali do samog cilja a to je bilo „Kazalište 21“ u Sisku gdje su ih dočekali s velikim oduševljenjem i pažnjom predstavnici gradskih i regionalnih vlasti, ministarstva kulture ali prije svega kolege knjižničari i članovi Hrvatskog knjižničarskog društva a to je ujedno bio i cilj ove akcije – skrenuti pozornost šire javnosti na trajno važnu ulogu knjižnica u društvu. Upravo se nakon prve odvožene rute pojavila potreba za organiziranjem učestalijih susreta knjižničara te ljubitelja knjige, knjižnica i čitanja koji bi na jedinstven način, bicikliranjem zagovarali ulogu knjižnice u lokalnoj zajednici i pritom stvarali pozitivnu sliku u javnosti o djelatnostima kojima se knjižnice bave. Nužno je bilo za cilj takve jedne akcije okupljati sve sudionike u lancu knjiga, od samog početka njihovog stvaranja do krajnjih korisnika te jačanje veza među samim knjižničarima kako bi unaprijedili međusobnu suradnju. Na taj je način i nastao projekt Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije. Uspješan program Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije proširuje se na cijelu Hrvatsku pod nazivom Biciklom kroz knjižnice Hrvatske te je prva biciklijada 2018. godine odvožena izvan Zagrebačke županije i to u Karlovac. Cikloknjižničari Zagrebačkog knjižničarskog društva i drugim svojim aktivnostima pokušavaju skrenuti pozornost na svoj rad te redovito sudjeluju na različitim manifestacijama poput Noći knjige, Dana planeta Zemlja, Zeleni festival – Okrenimo na zeleno, Europski tjedan mobilnosti, Festival znanosti, „Let’s Go Green!“ – 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama, itd. Redovito izlažu fotografije sa svojih biciklijada, sudjeluju na tribinama i predstavljaju se kolegama na stručnim druženjima i skupovima iz kojih izdvajamo sudjelovanje na prvom ZKD forumu s temom „Svijet (ne)konferencija“ kojeg su upravo otvorili cikloknjižničari. Uredništvo Novog uveza, glasila Zagrebačkog knjižničarskog društva odlučilo je za svoju naslovnicu jubilarnog tridesetog broja odabrati upravo knjižničare-bicikliste.

Sve ove aktivnosti navele su i Upravni odbor Zagrebačkog knjižničarskog društva a s ciljem poboljšavanja programa Društva na osnivanje dvije radne grupe. Jedna od njih su i ZKD Biciklisti a odabir članica bio je izuzetno lagan jer su sve sudjelovale u organizaciji ili na svim odvoženim rutama. To su: Ivana Feškura, Andreja Husnjak, Tuga Kustić, Jelena Lešaja, Vesna Stričević, Marija Šimunović, Silvija Turk i Karolina Zlatar Radigović. 

Kontakt:

Iva Morandini, predsjednica Radne grupe

(implovanic@ffzg.hr)

Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više