Čitanjem do uključenosti

Objavljeno: 8. srpnja 2020.

Zagrebačko knjižničarsko društvo, Hrvatska čitaonica, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziraju virtualni stručni skup Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. listopada 2020.

Stručni skup se organizira u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova.

Program će biti sastavljen od pozvanih izlaganja, primjera dobre prakse i rasprave.

Teme uvodnih izlaganja su sljedeće:

 • važnost čitateljske sposobnosti i formativna uloga čitanja u oblikovanju kritičkog mišljenja djece i mladih
 • jezik i čitanje u uključivanju u obrazovanje i svakodnevni život
 • važnost knjižnica

Primjeri dobre prakse sadržavat će izlaganja iz knjižnica s područja Republike Hrvatske i Republike Srbije, a uključivat će sljedeće teme:

 • programi za djecu i mlade s posebnim tjelesnim ili osjetilnim potrebama, teškoćama u razvoju te za djecu koja žive u posebnim okolnostima ili udaljenim zajednicama, kao što su djeca u ruralnim sredinama, na otocima, smještena u ustanovama privremenog ili trajnog smještaja, djeca iz socijalno i ekonomski depriviranih sredina, pripadnici drugih kultura i ostalih ranjivih skupina u društvu (primjerice, pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica)
 • usluge s obzirom na posebne potrebe ili posebne okolnosti u kojima dječja knjižnica djeluje
 • razvoj posebnih zbirki i građa koja zadovoljava specifične informacijske potrebe djece, te korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje omogućavaju pristup posebnim knjižničnim zbirkama
 • suradnja dječjih knjižničara i stručnjaka u društvenoj zajednici koja vodi integraciji djece u postojeće programe knjižnica.

Pozivaju se svi zainteresirani knjižničari na prijavu sudjelovanja s izlaganjem primjera dobre prakse iz svojih knjižnica.

Prijava mora sadržavati sljedeće podatke:

 1. Naziv ustanove
 2. Ime i prezime osobe koja će predstaviti primjer dobre prakse (ime i e-mail za kontakt)
 3. Naslov izlaganja
 4. Sažetak (250-400 riječi, font – Times New Roman, veličina slova – 12)

U izlaganju je potrebno usmjeriti se na posebnosti, novine i ono što može poslužiti kao dobar primjer prakse kako bi sudionici dobili ideje o mogućoj primjeni u svojim knjižnicama. Svakako treba izbjeći ponavljanje izlaganja koje je već bilo održano. Budući da je praksa raznolika, prezentacije trebaju otvoriti raspravu.

ROK PRIJAVA ZA IZLAGANJE NA STRUČNOM SKUPU “ČITANJEM DO UKLJUČENOSTI” JE DO 15.07.2020.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem slati na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Izlaganja sa stručnog skupa bit će tiskana u zborniku.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici ZKD-a i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više