Stručni skup Čitanjem do uključenosti

Objavljeno: 3. ožujka 2020.

Zagrebačko knjižničarsko društvo, Hrvatska čitaonica, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziraju stručni skup Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020., u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2).

Stručni skup se organizira u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova.

Program će biti sastavljen od pozvanih izlaganja, primjera dobre prakse i rasprave.

Teme uvodnih izlaganja su sljedeće:

 • važnost čitateljske sposobnosti i formativna uloga čitanja u oblikovanju kritičkog mišljenja djece i mladih
 • jezik i čitanje u uključivanju u obrazovanje i svakodnevni život
 • važnost knjižnica

Primjeri dobre prakse sadržavat će izlaganja iz knjižnica s područja Republike Hrvatske i Republike Srbije, a uključivat će sljedeće teme:

 • programi za djecu i mlade s posebnim tjelesnim ili osjetilnim potrebama, teškoćama u razvoju te za djecu koja žive u posebnim okolnostima ili udaljenim zajednicama, kao što su djeca u ruralnim sredinama, na otocima, smještena u ustanovama privremenog ili trajnog smještaja, djeca iz socijalno i ekonomski depriviranih sredina, pripadnici drugih kultura i ostalih ranjivih skupina u društvu (primjerice, pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica)
 • usluge s obzirom na posebne potrebe ili posebne okolnosti u kojima dječja knjižnica djeluje
 • razvoj posebnih zbirki i građa koja zadovoljava specifične informacijske potrebe djece, te korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje omogućavaju pristup posebnim knjižničnim zbirkama
 • suradnja dječjih knjižničara i stručnjaka u društvenoj zajednici koja vodi integraciji djece u postojeće programe knjižnica.

Pozivaju se svi zainteresirani knjižničari na prijavu sudjelovanja s izlaganjem primjera dobre prakse iz svojih knjižnica.

Prijava mora sadržavati sljedeće podatke:

 1. Naziv ustanove
 2. Ime i prezime osobe koja će predstaviti primjer dobre prakse (ime i e-mail za kontakt)
 3. Naslov izlaganja
 4. Sažetak (250-400 riječi, font – Times New Roman, veličina slova – 12)

U izlaganju je potrebno usmjeriti se na posebnosti, novine i ono što može poslužiti kao dobar primjer prakse kako bi sudionici dobili ideje o mogućoj primjeni u svojim knjižnicama. Svakako treba izbjeći ponavljanje izlaganja koje je već bilo održano. Budući da je praksa raznolika, prezentacije trebaju otvoriti raspravu.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem slati na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Rok za prijavu izlaganja je 15. svibnja 2020. godine.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. lipnja 2020.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni cjeloviti program bit će dostupan tijekom srpnja 2020. na mrežnoj stranici ZKD-a i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više