SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA ZKD-a

Objavljeno: 11. siječnja 2016.

Zadnja sjednica u protekloj godini Upravnog odbora Zagrebačkoga knjižničarskog društva održana je 21. prosinca 2015. u novouređenim prostorima Knjižnično dokumentacijskog centra (KDC) Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Domaćin radnog sastanka je bila voditeljica Knjižnično dokumentacijskog centra, ujedno i potpredsjednica Zagrebačkog knjižničarskog društva te članica Upravnog odbora, Zrinka Udiljak Bugarinovski. Novouređeni prostor knjižnice je svečano otvorena 1. prosinca 2015. prigodom proslave 95-te obljetnice i Dana Fakulteta u nazočnosti brojnih osoba iz znanstvenog, političkog i javnog života Republike Hrvatske. Ostali smo zadivljeni izgledom, funkcionalnošću i fondovima KDC-a (140.000 svezaka), iz čega je vidljivo koliku važnost Fakultet pridaje knjižnici koja je neizostavan čimbenik u obrazovanju studenata i znanstveno-istraživačkom radu. Nas knjižničare iznimno raduju takvi pozitivni pomaci u knjižničarstvu. U knjižnici može istovremeno učiti i raditi veliki broj studenata jer postoji poseban prostor za učenje, zatim prostor s velikom brojem računala te prostor s računalima u kojima studenti mogu grupno raditi i istraživati. Knjižnicom dnevno prođe 2000 korisnika. Posebna je pažnja posvećena pristupu i radnim mjestima za osobe s posebnim potrebama. U prostoru knjižnice postoji posebno računalo i povećalo za slijepe i slabovidne osobe. Knjige i ostala građa se posuđuju na pultu za posudbu ili preko uređaja za samozaduživanje. Knjižnica posjeduje i iznimno vrijednu staru građu koja se čuva u posebnom spremištu, a neki od najznačajnijih primjeraka izloženi su u vitrinama u prostoru knjižnice. Na glavnom zidu u čitaoničkom prostoru nalazi se veliki grafit Slavena Lunara Kosanovića, našeg najpoznatijeg grafitera.

U sklopu programskih aktivnosti ZKD-a planira se organizirani posjet članova Zagrebačkoga knjižničarskog društva ovoj novouređenoj knjižnici. O prijavama za posjet knjižnici bit ćete pravovremeno obaviješteni.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više