Prostor i oprema školske knjižnice

Objavljeno: 21. rujna 2020.

11. Okrugli stol za školske knjižnice: „Prostor i oprema školske knjižnice“

Mjesto i vrijeme održavanja: Na mreži, putem platforme Zoom, 5. listopada 2020. godine od 10.00 do 14.00 sati

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za osnovnoškolske knjižnice i Komisija za srednjoškolske knjižnice

Suorganizatori: Tehnička škola Zagreb, Zagrebačko knjižničarsko društvo

Programski i organizacijski odbor: Iva Grisogono, Dijana Machala, Mira Matan, Zorka Renić, Alka Stropnik i Gordana Šutej

Tema 11. Okruglog stola za školske knjižnice je aktualiziranje problema vezanih uz prostor i opremu školskih knjižnica u kontekstu donošenja novog Standarda za školske knjižnice. Velik broj školskih knjižnica ne zadovoljava minimalne uvjete propisane važećim Standardom za školske knjižnice i Državnim pedagoškim standardom (na primjer, u Karlovačkoj županiji čak 66% knjižnica ima prostor ispod propisanog minimalnog standarda). Smatramo da je školska knjižnica osnova svake dugoročne strategije razvoja pismenosti, obrazovanja, pružanja informacija, gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja (UNESCO Manifest za školske knjižnice) stoga je cilj ovog skupa ukazati na potrebu i važnost redovitog financiranja školskih knjižnica kako bi sve knjižnice bile opremljene u skladu sa standardima i postale prostor izvrsnosti – prostor za traženje informacija, suradnju, komunikaciju, čitanje, istraživačko učenje, korištenje multimedijskih i digitalnih zbirki, za sve učenike i učitelje.

Dio izlaganja i primjera iz prakse bavit će se posljedicama potresa u školskim knjižnicama grada Zagreba i okolnih županija, kao i radom knjižnica u novonastaloj epidemiološkoj situaciji.

Prijava za Skup na poveznici.

Više informacija: ovdje.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više