POZIV NA SURADNJU

Objavljeno: 20. veljače 2020.

Na tragu želje za adekvatnom valorizacijom žena u hrvatskom knjižničarstvu, pojavila se ideja o izradi leksikona istaknutih hrvatskih knjižničarki. Predloženi period je 100 godina, od 1900. do 2000. godine. Dio do 1945. je obrađen, a dobrim dijelom i do 1975. godine, no potrebno je ponovo provjeriti kolegice koje su radile u narodnim i specijalnim knjižnicama.

Leksikon je moguće objaviti kao tiskanu ili e-knjigu, ali i postaviti online.

Metodologija kojom se do sada radilo bila je i kvalitativna i kvantitativna. Istraživanje je longitudinalno, korištene su metode analize sadržaja, deskriptivna i narativna metoda te metoda polustrukturiranog intervjua. U praksi bi to značilo istražiti profesionalni put knjižničarki koje bi bile kandidati za uvrštavanje u leksikon.

Poželjno je da suradnici na leksikonu budu iz raznih dijelova Hrvatske, jer će biti potrebno raditi na terenu, odnosno pregledati arhiv određene knjižnice, kontaktirati kolegicu koja će biti u leksikonu ili njezine suradnike.

Kriteriji za prikupljanje podataka: VSS obrazovanje (dipl. knjižničarka ili naknadno položen stručni ispit za dipl. knjižničarku), doprinos knjižničarstvu u teoriji i/ ili praksi (uspostava novih metoda rada, izgradnja zbirki, zalaganje pri osnivanju knjižnice, zapažen rad u nekom odjelu knjižnice, edukacija korisnika i/ili budućih knjižničara, znanstveni i stručni radovi s područja knjižničarstva).

Zainteresirani kolege i kolegice mogu se javiti na mail: ksvenda@pravo.hr, radi detaljnijeg dogovora i uvida u do sada napravljeno. Svaka je primjedba i sugestija dobrodošla. To je svakako posao na duži rok, ali može se odvijati prema individualnim mogućnostima i vremenu sudionika.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više