“Ovca u kutiji”

Objavljeno: 2. prosinca 2021.

OVCA U KUTIJI je književno-likovna nagrada koja se od 2005. godine dodjeljuje za najbolju hrvatsku slikovnicu. Nagradu dodjeljuje stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora uzimajući u obzir umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri (članovi oba žirija mijenjaju se svake godine). Nagrada se sastoji od skulpture OVCA U KUTIJI.

Proglašenje finalista i pobjednika održalo se u ponedjeljak 29. studenog 2021. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

OVCU U KUTIJI prema izboru stručnog žirija (Ranka Javor, Anda Bukvić Pažin, Davor Pavelić) dobila je slikovnica “LUDA KUĆA“.

  • tekst:Sanja Lovrenčić
  • ilustracije: Vendi Vernić
  • nakladnik: Mala zvona

OVCU U KUTIJI prema izboru dječjeg žirija (učenici IV. B razreda OŠ Većeslava Holjevca iz Zagreba) dobila je slikovnica “KAKO JE FRAN DOBIO PSA“.

  • tekst: Zoran Maljković
  • ilustracije: Marko Jovanovac
  • nakladnik: Mozaik knjiga

CRNA OVCA – posebno priznanje za popularizaciju hrvatske slikovnice dodijeljeno je tvrtki STUDIO MODERNA d.o.o.

Organizator nagrade: KNJIGA U CENTRU
Suorganizator: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija / Grad Zagreb / ZANA – udruga za zaštitu prava nakladnika

 

Više informacija na poveznici.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više