Dan Gradske knjižnice u Velikoj Gorici

Objavljeno: 4. ožujka 2017.

U povodu Dana Gradske knjižnice Velika Gorica, 3. ožujka 2017. godine, obilježit će se 130. obljetnica Prve čitaonice u Velikoj Gorici i predstavljanje monografije “Gradska knjižnica Velika Gorica u lokalnoj zajednici: 130. obljetnica otvaranja Prve čitaonice u Velikoj Gorici”.

Prva čitaonica u Velikoj Gorici osnovana je na poticaj Plemenite opčine turopoljske i njenog župana Stjepana pl. Josipovića još davne 1886. godine. Katja Matković Mikulić rekla je: „Čitaonica je odmah pobudila veliki interes i postala okupljalište goričke inteligencije. Tamo su se održavala brojna društvena događanja, poput skupova i plesova, a na jednom od tih građanskih balova August Šenoa upoznao je svoju Slavicu pl. Ištvanić.“

Gradska knjižnica Velika Gorica pravna je nasljednica Prve čitaonice u Velikoj Gorici i kao takva uspješno nastavlja njezinu tradiciju, činjenica da je svaki šesti stanovnik Velike Gorice i okolice član Knjižnice sama je potvrda tome!


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više