Nagrada A corto di libri Knjižnicama grada Zagreba!

Objavljeno: 15. svibnja 2018.

KGZ- U KNJIŽNIČARSKI OSCAR ZA FILM O BESKUĆNICIMA

Kratak film Knjižnica grada Zagreba o programima za beskućnike proglašen je najboljim filmom o knjižnicama i knjižničarima na dodijeli međunarodne nagrade „A Corto di libri“ te je osvojio nagradu u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

ZAGREB (14. 5. 2018.) – Film Knjižnica grada Zagreba (KGZ) pod nazivom „Što kažu korisnici knjižničnih usluga za osobe s iskustvom života u beskućništvu“ proglašen je najboljim filmom na dodijeli međunarodne nagrade „A Corto di libri“. Ujedno je osvojio nagradu u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma o knjižnicama i knjižničarima. Nagrade su dodijeljene na Međunarodnom sajmu knjiga u Torinu u subotu, 12. svibnja 2018. godine, a međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka iz područja kinematografije i knjižničarstva predvodio je talijanski filmski kritičar Fabio Melelli.

Autori filma su knjižničari Marko Šikić i Sanja Bunić. Sanja Bunić je ujedno i koordinatorica programa podrške beskućnicima KGZ-a “Knjigom do krova” za kojeg su ona i KGZ dobili nagradu Ponos Hrvatske za 2016. godinu. “Knjižnice u svijetu i u Hrvatskoj svakog dana sve više osluškuju i brinu se da se čuje glas onih koje se rijetko može čuti – beskućnika. Film je izvrstan medij da se njihov glas, ali i glas o knjižnicama, daleko čuje.”, kaže Sanja. U filmu se pojavljuje i Mile Mrvalj, jedan od najpoznatijih i najstrastvenijih zagovaratelja prava beskućnika u Hrvatskoj, nekada i sam beskućnik, kojeg je ova nagrada jako obradovala: „Neka, baš mi je drago radi svih onih nevjernih Toma koji su sumnjali da knjižnice trebaju i mogu pružiti podršku beskućnicima.“

Film se može pogledati na YouTube kanalu KGZ-a: https://youtu.be/HFUqQ-q2kEw.

Kontakt:

Janja Maras, koordinator Informativno-posudbenog odjela
Gradska knjižnica
Knjižnice grada Zagreba
Starčevićev trg 6
tel.: 01 4694 327

 


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više