Međunarodno istraživanje stajališta visokoškolskih knjižničara

Objavljeno: 10. travnja 2024.

Poštovani/Poštovana,

pozivamo Vas na sudjelovanje u međunarodnom istraživanju stajališta visokoškolskih knjižničara o različitim aspektima pogrešnih informacija i dezinformacija. Ukoliko ste upitnik već ispunili, hvala Vam te molimo da zanemarite ovaj poziv.

Želimo ispitati poučavate li i na koji način, kao nastavnici, o ovim ključnim temama. Vaš će doprinos značajno pridonijeti našem razumijevanju trenutnih izazova i prilika na području informacijskog opismenjavanja u visokoškolskim knjižnicama. Ovo je prilika da podijelite svoja iskustva, izazove i uvide koji će pomoći u oblikovanju budućih strategija i pristupa u ovome važnome području.

Ovo anketno istraživanje pokrenule su znanstvenice Laura Saunders (Simmons University, SAD) i Joumana Boustany ((Universite Gustave Eiffel, Francuska), a sam upitnik recenzirao je međunarodni panel stručnjaka iz područja informacijske pismenosti koji dolaze iz 24 zemlje svijeta.

Upitnik se sastoji od 18 pitanja te je za njegovo ispunjavanje potrebno oko deset minuta.

Anketnom upitniku na hrvatskom jeziku možete pristupiti na ovoj poveznici:
https://inlitas.org/survey/index.php/848977?lang=hr

Molimo Vas da anketni upitnik ispunite do 15. travnja te da ga proslijedite svim zaposlenim visokoškolskim knjižničarima i knjižničarkama u Vašoj instituciji.

Vaše sudjelovanje u ovom istraživanju je potpuno dobrovoljno i anonimno. Možete odustati u bilo kojem trenutku. Ako se odjavite prije predaje upitnika, Vaši podaci bit će izbrisani. Ne prikupljamo osobne podatke, Vašu IP adresu niti kontakt informacije. Odgovore koje pružite u ovoj studiji pregledat će i koristiti međunarodni tim stručnjaka kako bi se proizveo zajednički istraživački izvještaj o perspektivama visokoškolskih knjižničara o pogrešnim informacijama i dezinformacijama na globalnoj razini. Konačni istraživački skup nacionalnih podataka bit će potpuno anonimiziran i objavljen u otvorenom pristupu u Hrvatskom arhivu podataka za društvene znanosti (CROSSDA). Ako imate dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati na adresi elektroničke pošte: dkos@ffzg.unizg.hr


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više