„Lica gladi“

Objavljeno: 19. rujna 2022.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “Lica gladi” u Etnografskom muzeju u četvrtak (22.9.) u 18 sati.

ZKD će sudjelovati u programu koji prati izložbu.

ZKD će s Etnografskim muzejom ostvariti niz aktivnosti kojima će se stručnoj i općoj javnosti podignuti svijest o gladi, nametnutoj i samonametnutoj. Publikacije o uravnoteženoj prehrani često se nalaze na popisima za čitanje naših korisnika, a ni nama knjižničarima radionice na istu temu nisu strane. Ovim projektom dobit ćemo priliku naučiti nešto više od stručnjaka, ali i pokazati što mi znamo i kako naša struka doprinosi ovoj aktualnoj temi. Veselimo se Vašem dolasku i pratite nas za više informacija!

O IZLOŽBI

U vremenu kada se na svjetskoj razini osmišljavaju strategije borbe protiv gladi i njezina postojanja, autorice izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije onu nametnutu, ali i onu samonametnutu. Tema gladi ne prikazuje se samo kroz povijest nego se posebno naglašava i borba protiv gladi u današnjem društvu. Fokusirajući se ponajprije na Hrvatsku, posjetiteljima će tema biti prikazana i u širem kontekstu gladi u svijetu. Gladi kao činjenice u današnje doba postali smo svjesniji tijekom kriznih vremena koja su pogodila svijet poput pandemije i lockdowna, a Hrvatsku i potresi u Zagrebu i njegovoj neposrednoj okolici te Sisačko-moslavačkoj županiji (u Petrinji, Sisku i Glini). Nedavno započet rat u Ukrajini stubokom mijenja gospodarsku sliku ne samo Europe već i svijeta te utječe na raspodjelu hrane, namirnica, njihove dostupnosti i uzrokuje oskudicu, neimaštinu i – glad.
Cilj projekta Lica gladi je podizanje svijesti o problemu gladi, ali i poremećaja prehrane. Stoga se uz izložbu planira niz edukativnih aktivnosti (ZKD forum, radionice u suradnji s Dnevnom bolnicom za poremećaje prehrane, znanstvena i stručna predavanja, radionice o zdravoj hrani za djecu i odrasle, predstavljanje lokalnih kuhinja, …). U njima bi sudjelovale poznate osobe, food blogeri, digitalni nomadi, priznati vinari, kulinari, …

Autorice izložbe su: dr.sc. Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej i dr.sc. Melanija Belaj, Institut za etnologiju i folkloristiku.

Autor vizualnog identiteta i likovnog postava: Studio Bilić Müller.

Izložba je otvorena od 22. rujna 2022. do 2. svibnja 2023.

Više o izložbi na mrežnoj stranici Etnografskog muzeja.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više