„Let’s Go Green!“

Objavljeno: 7. srpnja 2023.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) 9. i 10. studenog 2023. godine organizira 2. međunarodnu konferenciju o zelenim knjižnicama Let’s Go Green!. Održavanje ove Konferencije potaknuto je uspjehom 1. konferencije održane u studenom 2018. godine i nastavak je programa Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je Knjižnica pokrenula 2016. godine s ciljem izobrazbe svojih korisnika, osobito studenata, te podizanja opće svijesti o važnosti zaštite i očuvanja prirodnih bogatstava Hrvatske kao bitnog čimbenika nacionalne kulturne baštine.

U sklopu Konferencije pripadnici knjižničarske zajednice i ostali sudionici iz zemlje i inozemstva imat će priliku upoznati se s najnovijim kretanjima u području razvoja zelenog knjižničarstva.

Osnova svrha organiziranja Konferencije je međunarodno umrežavanje, razmjena iskustava i prijenos znanja, s ključnim temama kao što su zelena tranzicija, održivi razvoj, energetska učinkovitost – UN Agenda 2030 te Europski zeleni plan iz perspektive knjižničarstva. Konferencija nudi priliku da se Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavi u Europi kao jedna od ključnih institucija koja promiče ciljeve održivih razvoja i ugrađuje ih u svoje poslovanje i kao takva je primjer drugim knjižnicama u Hrvatskoj i svijetu.

U programu Konferencije pozvana izlaganja održat će međunarodno priznati znanstvenici, stručnjaci i aktivisti u različitim zelenim područjima, i to iz Finske, Italije, Danske i Hrvatske.

Partneri Konferencije su Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA)Radna skupina za okoliš, održivost i knjižnice (ENSULIB), Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) – Komisija za zelene knjižnice i Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD). Konferencija se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sve dodatne informacije o Konferenciji dostupne su na njezinim službenim mrežnim stranicama.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više