Izložbe u Etnografskom muzeju Zagreb

Objavljeno: 8. prosinca 2022.

Nastavno na dogovorenu suradnju Etnografskog muzeja i Zagrebačkog knjižničarskog društva uz izložbu „Lica gladi“ pozivamo Vas na besplatan razgled uz vodstvo. Posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbe „Kinč nije kič“, „Kapa dolje“ i stalni postav u petak 16. prosinca 2022. u 17 sati. Inspirirajte se božićnim običajima, saznajte priče o (ne)pokrivanju glave diljem svijeta i ponesite ideje u svoje knjižnice.

Molimo da dolazak potvrdite putem obrasca do 14.12.2022.: https://forms.gle/eYbinXy5pZgJUtUK7

O IZLOŽBI

Naša svakodnevica obilježena je označavanjem prijelaznih trenutaka tijekom godine koje prepoznajemo i slavimo kao blagdane. U velikoj grupi zimskih običaja posebno se izdvajaju oni božićno-novogodišnji, s prepoznatljivim elementom kićenja zelenila. Uz danas najraširenije božićno drvce, na području sjeverozapadne i središnje Hrvatske, ali i šire, primjerice, u Sloveniji i Austriji, nekoć je omiljen bio i tradicijski ukras izrađen od zelenih grana poznat pod lokalnim nazivima kinč ili cimer. Obično se postavljao iznad stola ili u kutu sobe, pričvršćen o strop. Izrađivao se od prepletenih zimzelenih grana i drugog zelenila te ukrašavao nakitom izrađenim od šarenog papira, najčešće ružama i lancima, jabukama božićnicama, pozlaćenim ili posrebrenim orasima, ukrasima izrađenim od slame, svilenim bombonima i keksima – istim onima koji su se koristili za ukrašavanje božićnog drvca. Kinč je i lokalni naziv za sav kod kuće izrađen, uglavnom papirnati tradicijski nakit, pa izložbu Kinč nije kič prate radionice njegove izrade u suradnji s Udrugom Ivana Perkovca iz Šenkovca te Kulturno-umjetničkom udrugom „Magda i Luisa“ iz Mađareva koje aktivno njeguju ovo umijeće.

Autorice stručne koncepcije: Danijela Križanec-Beganović, Tea Rittig Šiško
Likovno oblikovanje i vizualni identitet: Studio Bilić_Müller


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više