Izložba „Najbolje zelene knjižnice“

Objavljeno: 20. svibnja 2019.

Izložba „Najbolje zelene knjižnice“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 23. svibnja 2019. godine u 12 sati bit će svečano otvorenje izložbe pod nazivom Najbolje zelene knjižnice.

Rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u području zelenoga knjižničarstva prepoznat je i u međunarodnoj stručnoj javnosti, čemu pridonosi i dodijeljena nagrada Zelena knjižnica Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) za 2018. godinu – IFLA Green Library Award 2018. njezinu projektu Zeleni festival kao jednomu od šest najboljih svjetskih zelenih projekata knjižnica.

Bio je to povod Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu da u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku organizira izložbu Najbolje zelene knjižnice na kojoj, osim svojega nagrađenog Projekta, predstavlja i nagrađene projekte preostalih pet knjižnica.

Osim Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavit će se prvonagrađena kineska Gradska knjižnica Foshan, mađarska Gradska knjižnica Tatabanya, rumunjska Ruralna knjižnica Sirna, Nacionalna knjižnica i arhivi Irana te kenijska Knjižnica Međunarodnoga sveučilišta Sjedinjenih Američkih Država u Africi.

Nagrađeni projekti knjižnica predstavit će se na šest izložbenih panoa koje će zainteresirani posjetitelji moći razgledati do 8. lipnja 2019. godine. Uz svaki će se pano na interaktivnome zaslonu moći pogledati prezentacija projekta pojedine knjižnice na temelju koje je ona osvojila nagradu.

Izložba se organizira u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva te s Radnom skupinom za okoliš, održivost i knjižnice (Environmental, Sustainability and Libraries Special Interest Group) Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA). Autorica je izložbe predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice HKD-a Ana Rubić.

Izložba Najbolje zelene knjižnice ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svibnju 2016. godine pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, čija je svrha izobrazba korisnika Knjižnice, njihovo osvješćivanje i senzibiliziranje o temi zaštite okoliša i održiva razvoja, uključivanje u određene programe, popularizacija programa s područja zaštite i očuvanja prirode te predstavljanje rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, stručnih radova, nakladništva i projekata. Od utemeljenja Projekta provedeno je mnoštvo djelatnosti koje su dio planiranoga ekološkog djelovanja Knjižnice.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i u 2019. godini nastavlja s djelatnostima u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više