In memoriam

Objavljeno: 25. siječnja 2024.

In memoriam

Dubravka Petek (27.1.1962.-23.1.2024.)

Najljepši trenutak: smrt me više ne može mimoići. Lagano, lagano potrčah travom, dišući još, a ipak već slobodna. Samo još bijeli cvijet da uzmem, pa ću se mirno moći vratiti u svijet kojem pripadam, u prebivalište duša. (Nulti meridijan, Umorna smrt)

 

Četiri dana prije svog 62. rođendana Dubravka je izgubila bitku s teškom bolešću. Njezin oštar um i smisao za humor, bistar pogled, potpuna svijest o bolesti, postojana smirenost i staloženost, samozatajno trpljenje i nevjerojatna snaga u tom krhkom tijelu nisu bili dovoljni za pobjedu. Iako je ishod bio neminovan, prihvaćamo ga s nevjericom i nekim čudnim iščekivanjem, kao da će netko doći i reći nam da se to nije dogodilo, da je sve u redu… Ali nitko ne dolazi i ništa nije u redu, Dubravka je otišla zauvijek.

Rođena 27. siječnja 1962. godine, Dubravka je cijeli život provela u centru svog voljenog Zagreba. Nakon završene osnovne škole i gimnazije, studirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i diplomirala 1987. godine. Završni rad za zvanje diplomiranog knjižničara obranila je 1997. s temom Leibniz kao bibliotekar: theoria cum praxis. Zvanje višeg knjižničara stekla je 2013., godine, a knjižničarskog savjetnika 2019. Bila je članica ZKD-a i HKD-a, a uz dugogodišnje članstvo u Komisiji za zavičajne zbirke predsjedala je Komisijom u mandatu 2012-2014.

Od 1996. godine bila je zaposlena u Gradskoj knjižnici kao diplomirani knjižničar-informator u Informativno-posudbenom odjelu, od 2005. godine radila je u zbirci Zagrabiensia, a voditeljica zbirke bila je od 2011. Svoj Zagreb voljela je i poznavala kao malo tko, od povijesti gradskih ulica i zgrada, do arhitekata, graditelja, osoba, obitelji, događaja…, a zavičajnu zbirku vodila je predano i temeljito. Bila joj je toliko posvećena da su Gradska knjižnica i Zagrabiensia bile njezin drugi dom, ili prvi, gotovo da nije osjećala razliku. Dubravkinim odlaskom Zagreb je izgubio vrsnog poznavatelja i čuvara baštine, a Zagrabiensia predanog stručnjaka.

Autorica je stručnih radova, monografija, bibliografija, studijskih i virtualnih izložbi. S posebnom pažnjom pisala je monografiju o zagrebačkom nakladniku Kugliju – Kuglijeve knjige : nostalgični hommage knjizi koju su Knjižnice grada Zagreba objavile 2018. Njezine izložbe, posebno o Šenoi, Matošu, Begoviću, Starčeviću, Šoljanu, Stepincu, zagrebačkoj katedrali, uvijek su bile iscrpan izbor vrijedne građe iz fonda Gradske knjižnice. Osmislila je projekt Osvijetlimo dio svoje prošlosti: Zagreb na pragu modernog doba koji predstavlja tematsku okosnicu programa Digitalizirana zagrebačka baština.

Sudjelovala je u programu digitalizacije od njegova početka, bila je članica uredništva portala Digitalne zbirke Knjižnica grada Zagreba i urednica bloga na portalu. Bila je dugogodišnja članica uredništva tribine Književni petak. Sudjelovala je na mnogim stručnim skupovima, a zadnji je bio I. znanstveno-stručni skup Stare razglednice-izvori baštine održan 24.11.2023. u Zagrebu za koji je pripremila izlaganje, ali zbog bolesti nije mogla prisustvovati.

Pasionirana ljubiteljica književnosti i sama književnica, članica Matice hrvatske, svom književnom radu vraćala se stalno iako mu se nije uspjela posvetiti koliko je željela. Uz dvije objavljene zbirke priča, Nulti meridijan objavljen u vlastitoj nakladi 1988. i U lazaretu, Meandar 1995., posljednja objavljena priča bila je Violinistov san koja je ugledala svjetlo dana u listopadu 2023., u 3. broju Kola. Ostavila je za sobom i mnoge tekstove koji na svoje objavljivanje još čekaju.

Za Dubravkom ostaje velika praznina koja se ne može popuniti, njezin radni stol u Zbirci prepun knjiga, papira, tekstova kao da čeka da se vrati i dovrši sve što je započela, a mi i dalje kao da čujemo kako nam prilazi i započinje razgovor, naravno, o Zagrebu.

Draga Dubravka, bila si posebna, po mnogočemu jedinstvena, mirno živeći u svom svijetu koji si brižno čuvala i samo rijetkima dala da ga upoznaju. I ne, nemoj otići s ovoga svijeta s mišlju da si ovdje bila zabunom. Ovdje, među nama, bila si s razlogom. Svojim likom, radom i djelima ostavila si neizbrisiv trag koji je ovaj svijet učinio ljepšim mjestom, a sve nas koji smo Te poznavali oplemenila si, puno toga naučila, ne samo o prošlosti ovoga grada, nego i o nama samima. Hvala Ti na tome.

Posljednji ispraćaj naše Dubravke bit će u petak, 26. siječnja 2024. u 12:40, u Velikoj dvorani Krematorija.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više