In memoriam – Katica Tadić

Objavljeno: 23. kolovoza 2013.

In memoriam
Katica Tadić (Osijek, 1936. – Senj, 2013.)

Napustila nas je dugogodišnja članica Hrvatskog knjižničarskog društva, ugledna knjižničarka, dobitnica Kukuljevićeve povelje, draga i nezaboravna Kaća.Cijeli radni vijek posvetila je knjižnicama, knjižničarstvu i knjižničarima. Od završetka gimnazije  sve do umirovljenja radila je u knjižnicama: u Osijeku, Sarajevu i Rijeci. Diplomirala je bibliotekarstvo na Višoj pedagoškoj školi u Sarajevu i  povijest na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon preseljenja u Rijeku, od 1981. radila je u Naučnoj (Sveučilišnoj) biblioteci. U svom dugododišnjem radu u knjižničarskoj struci napisala je veliki broj stručnih radova, članaka, referata i bibliografija. Održala je bezbroj predavanja na stručnim skupovima širom ex Jugoslavije.  Bila je članica uredništva sarajevskog časopisa Bibliotekarstvo.

Njena knjiga Rad u knjižnici sigurno je jedan od najkorištenijih i najčitanijih priručnika u našoj  stručnoj zajednici. Njezino kapitalno djelo Bibliografija o arhivima, čitaonicama, knjižnicama i muzejima : napisi iz riječkih i sušačkih hrvatskih novina od 1900. do 1999., na području današnjih županija Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske jest i ostat će  neizostavan izvor informacija istraživačima kulturne povijesti. Dala je veliki istraživački i stručni doprinos u pisanju knjige o povijesti Gradske knjižnice Rijeka, posebno Narodne čitaonice riječke.

Dobitnica je niza bosansko-hercegovačkih, jugoslavenskih i hrvatskih priznanja. Kukuljevićeva povelju uručena joj je  na skupštini HKD 1988. godine u Zagrebu. Osim bibliotekarstvu dala je znatan doprinos arhivskoj i povijesnoj struci.

Kaća je bila vrsna u svemu što je radila. Bila je posebna i drugačija. Znala je govoriti, slušati i čuti. Ostavila je tragove koji će nam pomoći da se lakše orijentiramo, kako u struci tako i u životu.

Marija Šegota-Novak


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više