Djeca u potrebi – rad s djecom iz ranjivih skupina

Objavljeno: 17. studenoga 2023.

Zagrebačko knjižničarsko društvo, pod okriljem ZKD foruma, organizira radionice namijenjene osnaživanju knjižničara i razvijanju znanja i vještina (bez kotizacije).

Dosad su održane dvije radionice:

  1. Unaprjeđenje odnosa s javnošću u knjižničarstvu (PON 6.11.2023. 12-15 sati, Konferencijska dvorana na FFZG-u), predavačica Krešimira Rendulić, PRORSUS komunikacije
  2. Ja u odnosu s korisnikom – mindfullness pristup u komunikaciji s korisnicima (ČET 16.11.2023. 12-15 sati, Konferencijska dvorana na FFZG-u), predavačica Lana Horvat Dmitrović, Teach2Heal

Treća po redu radionica će se održati 30.11.2023. od 12 do 15h putem ZOOM-a:

Djeca u potrebi – rad s djecom iz ranjivih skupina

predavačica Dubravka Marušić, ADOPTA Udruga za potporu posvajanju

Link za prijave

https://forms.gle/f7xE95QjU53U699K8

Poveznicu ćete dobiti naknadno!

Cilj radionice: unaprijeđene kompetencije i senzibiliziranost sudionika radionice za pravodobno prepoznavanje i identificiranje rizika u životu djece, kako bi se djeci osigurala adekvatna podrška i komunikacija s odraslima i vršnjacima u školskom i širem socijalnom okruženju.

Na ovoj radionici sudionici će imati priliku upoznati:

  • karakteristike različitih obitelji i okruženja odrastanja,
  • psihosocijalne i obrazovne potreba učenika, s naglaskom na djecu s iskustvom odrastanja u sustavu socijalne skrbi (dom, udomiteljska obitelj), posvojenu djecu te djecu bez pratnje u migracijama koja dolaze iz kriznih područja,
  • mjere za zaštitu prava i dobrobiti djece (s posebnim osvrtom na mjere za zaštitu prava i dobrobiti djece temeljem Obiteljskog zakona i nenasilno rješavanje sukoba),
  • pedagoški i komunikacijski pristup djeci iz različitih obitelji (posvojenoj, udomljenoj, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci bez pratnje).

Dubravka Marušić, socijalna pedagoginja s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom i djelovanjem posvećenim zaštiti i zagovaranju prava djece, s naglaskom na radu s djecom u posebno rizičnim životnim situacijama (posvojena djeca, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještena u domove ili udomiteljske obitelji, djeca u riziku i s problemima u ponašanju, djeca u sukobu sa zakonom, djeca bez pratnje/u migracijama, problematika nestanaka djece). Organizirala je brojne stručne skupove, edukacije i konferencije u područjima prevencije i zaštite djece u riziku i s problemima u ponašanju, razvoja izvaninstitucionalnih usluga i deinstitucionalizacije djece na smještaju u ustanovama, udomiteljstva za djecu, posvojenja te zaštite djece bez pratnje u migracijama i djece žrtava trgovanja ljudima.

Profesionalni doprinos ostvarivala je u neposrednom radu s djecom i njihovim roditeljima, kroz sudjelovanje u kreiranju strateškog i zakonodavnog okvira za djecu, a danas radi kao članica stručnog tima te na poslovima izvršne direktorice Adopte.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više