Članovi ZKD-a na središnjoj svečanosti Dana hrvatskih knjižnica 2014.

Objavljeno: 13. studenoga 2014.

Ovogodišnja središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica održana je u gradu Sisku, a organizator organizator svečanosti bilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo.
Dan hrvatskih knjižnica posebna je manifestacija kojom se svake godine brojnim događanjima u knjižnicama diljem Hrvatske, obilježava spomen na 11. studenoga, na dan kada je 1960. donesen prvi hrvatski zakon o knjižnicama kojim su postavljeni pravni temelji za sustavno planiranje, rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.
Središnjoj ovogodišnjoj proslavi koja se održala u sisačkome „Kazalištu 21“ prisustvovali su knjižničari iz cijele Hrvatske, predstavnici Ministarstva kulture RH te gradskih vlasti Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. U prvome dijelu programa skupu se obratila Dunja Holcer, nova predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, pod čijom je palicom vješto vođen cijeli program. Pozdravne riječi uputili su predstavnici regionalnih vlasti i Ministarstva kulture RH a posebno je bilo dojmljivo obraćanje knjižničara predstavnika iz svih vrsta knjižnica kojima je nit vodilja bila osobno promišljanje o vrijednosti knjižničarske profesije. Nakon izvrsnog zabavnog dijela programa u kojem su nastupili učenici sisačke gimnazije i plesni parovi, gosti su uz stručno vodstvo posjetili Muzej grada Siska, zatim Dječji odjel i Odjel za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, a nakon toga su se šetnicom uputili u razgled grada i obilazak utvrde Stari grad.
U obilježavanju Dana hrvatskih knjižnica na originalan način iskazalo se Zagrebačko knjižničarsko društvo koje je organiziralo pravu biblio-biciklijadu, vrijednu divljenja i pažnje. U rano jutro knjižničari Grada Zagreba i Zagrebačke županije na biciklima krenuli za Sisak, a putem su im se pridružili i pojedini članovi Sisačko-moslovačkog knjižničarskog društva. Iskoristivši lijep jesenji dan, u propisno odjevenim fluorescentnim jaknama, knjižničari- biciklisti privlačili su veliku pozornost vozača i stanovnika okolnih mjesta kroz koja su prolazili. Uz kraći zastoj i brzinski posjet velikogoričkoj knjižnici, sretno su stigli u Sisak gdje su dočekani s velikim oduševljenjem i pažnjom što je između ostalog i bio cilj ove akcije – skrenuti pozornost šire javnosti na trajno važnu ulogu knjižnica u društvu.
Valja zahvaliti domaćinu ovogodišnje proslave gradu Sisku i Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac te naročito, svim knjižničarkama i knjižničarima na izuzetno toplom primanju i druženju, odličnom programu i sjajnoj organizaciji. Zahvala ide i vodiču koji nas je majstorski proveo kroz povijesni vremeplov i upoznao nas s bogatom, burnom i slavnom prošlošću Siska.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više