Biciklom kroz knjižnice Hrvatske

Objavljeno: 8. svibnja 2018.

Pozivamo Vas na 5. biciklijadu koja će se održati u subotu, 19.05.2018. godine na relaciji Zagreb – Karlovac (Nacionalna i sveučilišna knjižnica – Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“).

 

Zagrebačko knjižničarsko društvo organizira već petu godinu zaredom biciklijade u svrhu povezivanja knjižnica, razmjenu iskustava među knjižničarima, unaprjeđivanje suradnje, kreiranje pozitivne slike javnosti o knjižničarima, a time i promociju njihove djelatnosti.

Uspješan program Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije proširuje se na cijelu Hrvatsku pod nazivom Biciklom kroz knjižnice Hrvatske. U ovogodišnjoj biciklijadi sudjeluju i knjižničari iz Siska koji kreću istovremeno sa svoje strane i pridružuju se ZKD biciklistima na putu prema Karlovcu.

Radna grupa ZKD Biciklisti pripremila je novu turu od Zagreba do Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu. Naime, karlovačka Gradska knjižnica slavi ove godine 180. obljetnicu osnutka, kada je, 1838. godine, otvorena za javnost kao „Ilirsko čitanja društvo“ i postala najznačajnija kulturna ustanova u gradu.

Domaćini, knjižničari karlovačke Gradske knjižnice otvorit će vrata knjižnice za cikloknjižničare i provesti ih kroz svoje odjele. U sklopu posjeta moći će se razgledati i putujuća izložba “Janez Puhar – prvi slovenski fotograf”. Izložba je to o slovenskom fotografu koji je 1842. godine, samo dvije godine nakon proglašenja Daguerrova izuma fotografije u Parizu (1839.), razvio svoj jedinstveni postupak fotografije na staklu. Tim izumom stavio je Sloveniju na svjetsku kartu fotografskih dostignuća.

Cikloknjižničari Zagrebačkog knjižničarskog društva ovom će prilikom podržati kampanju „Čitaj mi” Hrvatskog čitateljskog društva i Hrvatskog knjižničarskog društva donacijom knjiga nakladničke kuće Semafora i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca za korisnike karlovačkog SUVAG-a. Pridružit će im se i prijatelji kampanje „I ja želim čitati“ s kojom ZKD Biciklisti već imaju ostvarenu suradnju, a ovaj će put u ime kampanje njihova voditeljica Željka Miščin pokloniti naslove prilagođene osobama koje ne mogu čitati standardni tisak također navedenoj zdravstvenoj ustanovi.

Prijavu za biciklijadu možete popuniti na web obrascu:

https://goo.gl/forms/azNCQQMFAw2fVKsi2

Program 5. knjižničarske biciklijade Biciklom kroz knjižnice Hrvatske: Zagreb – Karlovac

Subota, 19.05.2018. godine

8.30 do 9.00 Prijave na parkiralištu NSK (zapadna strana)

Polazak u 9.00 Vožnja prema Botincu te Pisarovni gdje ćemo se spojiti s knjižničarima – biciklistima koji dolaze iz Samobora.

Općina Pisarovina, najveća (145 km2) i najrjeđe naseljena (25 st/km2 = 3.689 stanovnika) općina Zagrebačke županije nalazi se u njezinom južnom dijelu i dominantno je određena Vukomeričkim goricama i tokom rijeke Kupe. Najbogatije i najgušće naseljeno nalazište bijelih roda u području (Pokuplja) je selo Donja Kupčina, općina Pisarovina.

Oko 11.00 sati dolazak pred Zavičajni muzej Donja Kupčina. Obilazak muzeja i predah na otvorenom. Kroz muzej će nas provesti Anđelka Vidović, voditeljica muzeja.

Zavičajni muzej Donja Kupčina je osnovan 1973. godine. Smješten je tridesetak kilometara južno od Zagreba u istoimenom selu te predstavlja jedan je od većih hrvatskih muzeja na otvorenom. Gradio se planski i sustavno tako što je na današnji prostor Muzeja sredinom 20. stoljeća bilo premješteno pet zgrada iz pojedinih zaseoka Donje Kupčine. U njima leži velika kulturna i povijesna vrijednost jer predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela, a ujedno predstavljaju i vrijedne primjere narodnog graditeljstva Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine.

12.00 Polazak preko naselja Šišljavić i Rečica te dolazak u grad Karlovac, ispred Tiskare Lana gdje će nas dočekati kolege iz knjižnice domaćina.

Dolazak pred karlovačku Gradsku knjižnicu predviđa se oko 14.30 sati.

Oko 15.30 sati nakon druženja sa domaćinima knjižnice krećemo prema odmaralištu / restoranu Lana Korana, koji se nalazi 10-ak minuta vožnje biciklom, gdje slijedi poslijepodnevni odmor.

„Lana Korana“ smještena je na obali Korane, na najljepšem koranskom slapu na mjestu negdašnjeg hotela „Korana“. Hotel „Korana“ od svog otvorenja 1964. godine bio je središte društvenog života grada Karlovca na jednoj od najljepših lokacija grada. „Lana Korana“ svojim sadržajima nastavlja tradiciju okupljanja karlovčana i njihovih gostiju na ovoj jedinstvenoj lokaciji. Koranske obale jedna su od najdužih, najljepših i najposjećenijih gradskih šetnica s romantičnim drvenim mostom na pontonima. U neposrednoj blizini nalazi se Foginovo kupalište koje je turistička zajednica proglasila najljepšom riječnom plažom u Hrvatskoj za 2011. godinu.

Povratak je osiguran u dogovoru s Hrvatskim željeznicama na željezničkoj stanici Karlovac u 20.32 sati.

21.15 predviđeni dolazak u Zagreb.

Veselimo se Vašem dolasku!

Radna grupa ZKD Biciklisti

Korisne poveznice:

Kontakt osobe:

Karolina Zlatar Radigović, mob: 091/516-6850, karolina.zlatar@gmail.com

Marija Šimunović, 098/617-945, marijasimunovic@gmail.com

Ivana Freškura, ifreskur@gmail.com

Andreja Husnjak,andreja.husnjak1@gmail.com

Silvija Turk, silvija.turk@ostrc.hr

Ruta ZKD Biciklista:

 

*Napomena:  Vozi se po asfaltu i lokalnim cestama s malo prometa. Ruta je bregovita u prvom dijelu i zahtijeva određenu fizičku pripremljenost; ukupne dužine 63 km, a tijekom vožnje zastat ćemo na nekoliko odmorišta.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više