13. savjetovanje za narodne knjižnice

Objavljeno: 7. listopada 2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu glavni je organizator 13. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem (Umag, Hotel Sol Garden Istra for Plava Laguna, 20. – 22. listopada 2021.). Suorganizatori ovogodišnjeg savjetovanja su Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice), Gradska knjižnica Umag i Društvo bibliotekara Istre. Partneri Savjetovanja su Narodna in univerzitetna knjižnica i Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

Tema ovogodišnjeg savjetovanja je: Narodne knjižnice – jačanje kulturne, obrazovne i društvene uloge u globalnim kriznim situacijama.

Cilj 13. savjetovanja je pokazati kako su knjižnice, unatoč iznimno teškim okolnostima, u skladu sa svojim organizacijskim, tehničkim, financijskim i ljudskim potencijalima prilagodile svoje poslovanje situaciji u kojoj je došlo do smanjenja ili potpune obustave dijela aktivnosti u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Navedeno se odnosi i na dio knjižnica koje su se istovremeno s pandemijom bolesti COVID-19 suočile s posljedicama elementarnih nepogoda (potres, poplava), što je zahtijevalo dodatne napore u saniranju knjižničnih prostora, opreme i građe. Cilj Savjetovanja je i uputiti knjižnice na međusobno povezivanje u promijenjenim uvjetima uzrokovanim kriznim situacijama u svrhu njihova razvoja u „novom normalnom“ okruženju.

Više informacija i prijave na mrežnoj stranici Savjetovanja.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više