ZKD IFLA volonteri

 

Svjetski knjižničarski i informacijski kongres Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova IFLA WLIC 2023 održat će se od 21. do 25. kolovoza 2023. u Ahoy Convention Centre u Rotterdamu (Nizozemska).
Volonteri Zagrebačkog knjižničarskog društva sudjelovali su do sada na IFLA kongresima u Wroclawu 2017. godine, zatim 2019. u Ateni te 2022. u Dublinu.
Ovdje možete saznati sve od same prijave volontiranja do načina kako funkcionira volontiranje na IFLA-inom kongresu te dojmove kolega knjižničara koji su bili sudionici prošlih međunarodnih konferencija.
Prva ZKD iskustva volontiranja na IFLA WLIC bila su sad već davne 2017. godine kada su kolegice Marija Šimunović i Sofija Konjević bile prve volonterke iz Hrvatske u Wroclawu u Poljskoj. Više informacija o njihovom iskustvu i volontiranju općenito možete pogledati na prezentaciji na poveznici https://issuu.com/knjinicegradazagreba/docs/5
O iskustvu sudjelovanja volontera na IFLA WLIC 2019 možete pogledati na prezentaciji na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=zM9IQovFHGs
A o irskim iskustvima na IFLA WLIC 2022 možete pročitati u članku na poveznici https://sites.google.com/view/bez-uveza/arhiva-brojeva/god-2-br-4-2022/nis-na-wlic2022?authuser=0 ili poslušati 6. epizodu ZKDruškanja u kojoj volonterke, koje su ujedno i članice radne skupine Novi informacijski stručnjaci, govore o prošlogodišnjem kongresu: https://www.youtube.com/watch?v=7OkpfAChfJ0&t=430s

Kratke upute za volontere:

  1. Prijavljuje se popunjavanjem online obrasca koji je objavljen na mrežnim stranicama idućeg IFLA WLIC na kojoj se nalaze i sve upute za volontere. Potrebno je samo ispuniti obrazac, ne treba priložiti životopis niti motivacijsko pismo.
  2. Obrazac se sastoji od pitanja željenih poslova, znanja službenih jezika IFLA-e, iskustva u volontiranju i slično, a potrebno je označiti željene opcije među ponuđenim. Moguće je za probu proći kroz upitnik i pogledati kako izgledaju pitanja, bez odabira “submit”, u tom slučaju sustav neće spremiti Vašu prijavu.
  3. Volonteri su oslobođeni plaćanja kotizacije i mogu sudjelovati na svim radionicama i predavanjima kao i svi ostali sudionici Kongresa.
  4. Na vama je da sami organizirate smještaj i prijevoz, a jedan obrok po smjeni osigurava organizator kongresa.
  5. Prihvaćeni volonteri dobiju odgovor od organizatora, uz detaljnije obavijesti.
  6. Prijave za ovogodišnji WLIC otvorene su do 28. 2. 2023. godine.

Nekoliko pitanja na koja bismo vam skrenuli pozornost:
– jeste li član nacionalnog knjižničarskog društva i ako da kojeg; upišite i nacionalno i regionalno udruženje, primjerice Croatian Library Association – Zagreb Library Association.
– često se traži da volonteri budu u mogućnosti odazvati se na treninge u nekom ranijem terminu, no međunarodnim volonterima treninzi će biti ponuđeni online.
– volonteri mogu prijaviti i posterska izlaganja i predavanja (obratite pažnju na rokove za prijave!); raspored volonterskih obaveza je fleksibilan pa je izlagačima omogućeno slobodno vrijeme za izlaganja svih vrsta.
– ako institucija u kojoj su zaposleni nije spremna snositi dio troškova, volonteri sami snose troškove organizacije puta, smještaja i koriste godišnji odmor, no ako na pitanje u upitniku “pokriva li Vam poslodavac troškove”, odgovorite “da” imate veće izglede da budete izabrani za volontera.

Sugestija: ako imate interesa prijavite se uz volontiranje i za izlaganje jer se može odustati bez ikakvih obaveza i posljedica, no naknadna prijava nije moguća.
Nakon što ste se prijavili, javite se tajniku na e-adresu: info@zkd.hr da bismo znali koliko ide volontera ZKD-a i da organiziramo zajednički sastanak.
Za sva dodatna pitanja možete se obratiti kolegama koji su sudjelovali kao volonteri na prijašnjim kogresima na e-adresu: zkd.iflavolonteri@gmail.com
Volontirajmo zajedno!
Volonteri IFLA-e Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više