Radna grupa za građansku znanost u knjižnicama (GZUK)

Građanska znanost omogućuje široj javnosti da sudjeluje u provođenju znanstvenih istraživanja. Knjižnice mogu biti glavni organizatori ili posrednici u organizaciji projekata građanske znanosti koje mogu oblikovati prema potrebama svojih korisnika, pa i šire zajednice.

Bogato iskustvo ZKD-a, suradnja s raznovrsnim institucijama, edukacija građana, promicanje inkluzivnosti i dostupnosti znanstvenih i ostalih vrsta izvora te networking i međunarodna suradnja čine ga idealnim društvom za provedbu i promicanje građanske znanosti u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Zato je u ožujku 2024. godine osnovna i nova Radna grupa za građansku znanost u knjižnicama (GZUK). Glavi cilj ove Radne grupe je osnaživanje knjižničarske zajednice u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji o temi građanske znanosti, te otvaranje ove tema prema lokalnoj i znanstvenoj zajednici. Ostali ciljevi su razvijanje inovativnih knjižničarskih usluga, povezivanje knjižničara s relevantnim dionicima, unaprjeđenje profesionalnih vještina knjižničara, povećanje angažmana članova društva, društvena odgovornost i pozitivan utjecaj, promicanje interdisciplinarnosti te razmjena iskustava i najboljih praksi.

Članovi GZUK-a su knjižničari iz različitih vrsta knjižnica koji su vrlo zainteresirani za građansku znanost i provođenje projekata građanske znanosti.

Članovi su:

Iva Barković

Lovorka Čaja

Davorka Jukica

Sanja Jurković

Tito Kliska

Jasminka Kurt

Alenka Melkić

Alisa Martek

Dolores Mumelaš

Tatijana Petrić

Voditeljica GZUK-a je Dolores Mumelaš. (kontakt: dmumelas@nsk.hr)

Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više