Godine (ni)su važne ‒ tek se zagrijavamo!

Objavljeno: 10. svibnja 2019.

Knjižnice grada Zagreba (KGZ) sa projektom 65 plus organizator je okruglog stola pod nazivom “Godine (ni)su važne ‒ tek se zagrijavamo!” Tema je uključivanje osoba starije životne dobi u kulturne i obrazovne sadržaje. Okrugli stol će se održati u okviru sajma Pravo doba na Zagrebačkom velesajmu, 16. svibnja u 14.00 sati na otvorenoj pozornici.

Godine (ni)su važne ‒ tek se zagrijavamo!
okrugli stol o uključivanju osoba starije životne dobi u kulturne i obrazovne sadržaje

Organizator: Knjižnice grada Zagreba (KGZ) – projekt 65 plus

Mjesto održavanja: Zagrebački velesajam, sajam Pravo doba, otvorena pozornica

Vrijeme održavanja: 16. svibnja 2019. u 14 sati

Programsko-organizacijski odbor: Snježana Ercegovac, Arijana Herceg Mićanović, Kristina Krpan, Marijana Rogić Bocchetti, Vlasta Šolc, Ira Tuzlančić

Sudionici:
Dijana Bebek Miletić, prof. (Sveučilište za treću dob, Pučko otvoreno učilište, Zagreb)
Sandra Berak, dipl. knjižničarka (KGZ – Knjižnica Podsused)
Slavica Butković, mag. socijalnog rada (Dom za starije Centar)
Jasna Ćurin, voditeljica Sveučilišta za treću dob (Pučko otvoreno učilište, Zagreb)
Ana Novak, polaznica programa 65 plus KGZ-a
Sanja Radica, dipl. psihologinja (Zaklada Zajednički put)

Moderatorica: Ira Tuzlančić, koordinatorica projekta 65 plus (KGZ – Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva)

Tema: Starenje stanovništva ima tendenciju postati jednom od najznačajnijih društvenih transformacija 21. stoljeća. Prema posljednjem UN-ovom izvješću Starenje svjetskog stanovništva (World Population Ageing) Hrvatska je na sedmom mjestu rang-liste zemalja s najvećim udjelom starijeg stanovništva u svijetu. Generacije koje sada ulaze u treću dob sve su obrazovanije te su sve duže dobrog zdravlja. Mnogo toga očekuju od zajednice, ali joj mnogo toga mogu i dati. Ljudi su to koji raspolažu s više vremena, više intelektualne slobode i više mogućnosti odabira. Stoga je očigledna važnost posebno kreiranih kulturnih i obrazovnih programa za taj sve brojniji dio stanovništva. Koje su specifičnosti takvih programa za osobe starije životne dobi? Kakve kulturne i obrazovne potrebe imaju naši stariji sugrađani? Trebaju li se programi za starije razlikovati od ostalih programa za odrasle? ‒ neka su od pitanja o kojima će raspravljati sudionici okruglog stola.

Ciljevi: razmjena znanja, iskustava i ideja stručnjaka i korisnika o obrazovnim sadržajima i potrebama osoba starije životne dobi, poticaj na organiziranje što više kvalitetnih programa za tu dobnu skupinu, ali i na uključivanje starije generacije u kulturne i obrazovne sadržaje u zajednici

Za sudjelovanje na okruglom stolu nema kotizacije i prijave nisu potrebne.

Skup su podržali Hrvatsko knjižničarsko društvo, Školska knjiga i Zagrebački velesajam.

*Projekt 65 plus sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba.

Više na poveznicama:  sajam Pravo doba – događanja, projekt 65 plus.


Postani član

Učlanjenjem u Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) plaća se niža cijena kotizacije za sudjelovanje na stručnim skupovima u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD). Svaki član ima mogućnost objavljivati radove i uređivati publikacije HKD te raditi u stručnim tijelima i u samom Društvu što je jedan od uvjeta za napredovanje u više zvanje. Također, članovi ZKD-a imaju pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba.

Postani član Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Pročitaj više